איך מכינים מג'דרה
המטבח הערבי
מג'דרה היא אחת מן המנות המפורסמות במטבח הערבי. המתכון הראשון של המג'דרה שאי פעם פורסם מופיע בספר בישול שפורסם בבגדד בשנת 1226 על ידי סופר שנקרא אל בגדדי. והיא נחשבת אחת מן המנות המפורסמות במטבח הערבי.
פרוש המילה מג'דרה
פרוש המילה מג'דרה בערבית לא כל כך מעורר תאבון מאחר ובתרגום חופשי המילה מג'דרה בערבית היא צלקות של אבעבועות רוח או אקנה מאחר והעדשים בתערובת האורז מזכירים צלקות.
אז אולי לא מדובר על אחד מן השמות מעוררי התאבון אך המג'דרה היא בהחלט אחד המאכלים הטעימים שיש. איך שהוא השילוב בין העדשים, האורז והבצל המטוגן יוצר מנה שטעמה עולה על סך מרכיביה.
מג'דרה - מנה אחת גרסאות רבות
מאחר והמ'גדרה מאוד נפוצה בעולם הערבי, בכל אזור ואזור נוצרו לה גרסאות טיפה שונות.
בחלק מן הגרסאות מחליפים את האורז בבורגול. בחלק משתמשים בעדשים שחורות במקום בעדשים ירוקות. ובחלק מגישים את המ'גדרה עם יוגורט. בקיצור הרבה גרסאות למנה אחת.
כולם ביחד או כל אחד לחוד
ישנן שתי אסכולות שונות בהכנת המג'דרה - המערבבים והמפרידים.
הכוונה היא כמובן לשיטת בישול המג'דרה. האם מבשלים את כל המרכיבים של המנה יחדיו או כל מרכיב בנפרד.
אישית, אני מהאסכולה של ה- לבשל בנפרד את המרכיבים ולערבב אותם יחדיו כשמרכיבים את המנה.
אני מבשל את האורז בנפרד, את העדשים בנפרד ומטגן את הבצל בנפרד. כך יש לי שליטה יותר טובה על כל אחד ממרכיבי המנה.
מג'דרה ללא בצל מטוגן זה כמו צ'יפס בלי מלח
מג'דרה בלי בצל מטוגן זה כמו ציפס ללא מלח. זה פשוט לא עובד.
על מנת לקרמל את הבצל בצורה המושלמת כל מה שאתם זקוקים לו זה סבלנות. עובדים על אש נמוכה לאט לאט ועם הרבה סבלנות. כל ניסיון לזרז את התהליך על ידי מכת חום חזקה יכול לשרוף לכם את הבצל בשניות וחבל.
מג'דרה ללא בצל מטוגן זה כמו צ'יפס בלי מלח
מג'דרה בלי בצל מטוגן זה כמו ציפס ללא מלח. זה פשוט לא עובד.
על מנת לקרמל את הבצל בצורה המושלמת כל מה שאתם זקוקים לו זה סבלנות. עובדים על אש נמוכה לאט לאט ועם הרבה סבלנות. כל ניסיון לזרז את התהליך על ידי מכת חום חזקה יכול לשרוף לכם את הבצל בשניות וחבל.
מג'דרה
מג'דרה
חומרים
חומרים להכנת האורז:
- 2 כוסות אורז פרסי
- 3 כוסות מים רותחים
- 2 כפות שמן
- 1 כף מלח
חומרים להכנת העדשים:
- 2 כוסות עדשים ירוקים
- מים לכיסוי העדשים
חומרים לבצל המקורמל:
- 4 בצלים בינוניים קצוצים
- 4 -5 כפות שמן
חומרים להכנת המג'דרה:
- כמון לפי טעם
- מלח ופלפל שחור טחון דק לפי הטעם
אופן ההכנה
קרמול הבצל:
-
מקלפים את הבצלים וחותכים אותם לחצאים מלמעלה למטה. (מכיוון הגבעול אל השורש).
-
משכיבים כל חצי בצל על הצד החתוך ובעזרת סכין חותכים לרצועות דקות.
-
מחממים שמן במחבת.
-
מטגנים את הבצל על אש נמוכה תוך כדי ערבוב עד שהבצל זהוב כהה אך לא שרוף. התהליך לוקח כ 25 - 30 דקות.
הכנת האורז:
-
מכינים מראש את האורז והמים הרותחים.
-
שמים את השמן בסיר ונותנים לו להתחמם.
-
מוסיפים את האורז לסיר ומטגנים אותו כשתי דקות תוך בחישה קבועה. נזהרים שהאורז לא ישרף.
-
מוסיפים את המים הרותחים.
זהירות המים מבעבעים בבעבוע חזק ועלולים להשפריץ!
אחרי שהבעבוע נרגע נותנים ערבוב טוב.
-
ממליחים את האורז ונותנים בחישה טובה לאורז. אם יש גושים של אורז מפוררים אותם.
-
מכסים את הסיר עם מכסה.
-
מעבירים את הסיר ללהבה הכי קטנה בכיריים, על העוצמה הכי נמוכה.
מבשלים את האורז 15 - 20 דקות. אחרי שבע דקות בישול נותנים לאורז ערבוב טוב ומיד מכסים שוב את הסיר.
-
אחרי 15 דקות הבישול בודקים את מצב האורז.
אם האורז עדין מרגיש קשה נותנים לו עוד שתי דקות בישול נוספות ובודקים שוב.אם האורז כבר מרגיש רך, גם אם עדיין לא מבושל לגמרי, מכבים את האש. האורז ימשיך להתבשל על האדים שבסיר. נותנים לאורז מנוחה של 5 - 10 דקות. לא פותחים את המכסה של הסיר.
-
אחרי המנוחה מאווררים את האורז בזהירות באמצעות מזלג.
-
נותנים לאורז לנוח בסיר.
הכנת העדשים:
-
בוררים את העדשים ושוטפים את העדשים תחת מים זורמים. מסננים את המים ומעבירים לסיר.
-
מכסים את העדשים במים עד לגובה של כשני סנטימטר מעל לגובה העדשים.
-
מביאים את המים לרתיחה ומחלישים את הלהבה. מכסים במכסה.
-
מבשלים את העדשים כ 20 - 25 דקות, תוך כדי ערבוב מידי פעם, עד שהן מתרככות אך לא נהיות סמרטוטיות.
במידה ונגמרים המים של בישול העדשים לפני שהעדשים רכות מוסיפים טיפה מים רותחים וממשיכים לבשל. חשוב שהמים יהיו רותחים!
הכנת המג'דרה:
-
שמים בקערה גדולה או סיר את האורז.
-
מוסיפים את העדשים. אם לעדשים נשארו נוזלים מסננים אותם החוצה לפני ההוספה.
-
מוסיפים את הבצל המקורמל.
-
מתבלים בכמון ופלפל שחור ומערבבים היטב.
-
טועמים ומתקנים תיבול.